joi, 25 noiembrie 2010

Morcoveata-comentariu


                                       Morcoveata
                                  De Jules Renard
Jules Renard a fost un scriitor francez. Cele mai cunoscute scrieri ale sale sunt Morcoveata, Istorii naturale , Le Plaisir de rompre și Huit jours à la campagne .Jurnalul său intim, o capodoperă de introspecție, ironie și umor, îi domină opera. Cartea este publicata in anul 1894 aceasta fiind cea mai citita carte a sa.
Daca un strain rasfoieste albumul de fotografii al familiei Lepic nu va intarsia sa se mire.Ii vede pe fratale cel mare , Felix , si pe sora Ernestine in diverse ipostaze , in picioare , stand , imbracati sau pe jumatate descoperiti , veseli sau posomorati , in mijlocul bogatelor decoruri de la fotograf , dar mai rar pe Morcoveata , acesta nefiind considerat de catre familia sa un membru important.
Personajul principal este Morcoveata , iar personajele secundare sunt : doamna si domnul Lepic , Felix , Agathe , Ernestine , Remy , Mathilda.
Chiar daca avea opt ani , Morcoveata isi facea nevoile in pat aceasta fiind una dintre cea mai mare drama a lui alaturi de inchiderea portii gainilor.
Morcoveata apare ,,desenat in diferite culori’’ cand mincinos sau hot cand mincinos sau hot , cand generous si delicat.
         Iresponsabila si convinsa ca fiul sau cel mic trebuie sa ii semene perfect , doamna Lepic isi persecuta mezinul , protejandu-si copiii mai mari.
        Doamna Lepic incearca sa-l pacaleasca pe Morcoveata de fiecare cand are ocazia , umilindu-l in fata tuturor.
        Eu cred ca fiecare copil are ceva bun in el si ca trebuie apreciat si incurajat pentru ceea ce face bine , iar greselile trebuie corectate fara a marca copilaria si poate chiar intreaga viata a acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu